Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

16 marzec 2016
3.8 (8)

Czas przygotowania: 30 min

Porcja: 4 porcje

Poziom trudności: średnie

344.3 kcal / 1 porcja (320.0 g)

Makaron z brokułami w sosie serowym

Składniki:

KEFIR Robico 1,5% 250 g (1 pełna szklanka)

Świeży brokuł 500 g (1 sztuka)

Ser pleśniowy Lazur turkusowy 100 g (1 opakowanie)

Ser Camembert 120 g (1 cały krążek)

Makaron pełnoziarnisty świderki, świderki 300 g (ok. 100 g suchego produktu)

Masło 10 g (1 łyżka)

Zioła


Wartości odżywcze/100 g dania:

  • Kalorie:

    107.3 kCal
  • Białko:

    6.4 g
  • Tłuszcze:

    6.0 g
  • Węglowodany:

    7.9 g
  • Błonnik:

    1.5 g

Jak przygotować:

KROK 1: Brokuł gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż będzie miękki.

KROK 2: Równocześnie możemy roztopić masło w garnku oraz wstawić wodę na makaron.

KROK 3: Sery kroimy w małe kawałki.

KROK 4: Do roztopionego masła dodajemy KEFIR Robico i mieszamy na wolnym ogniu.

KROK 5:.Następnie dodajemy pokrojone sery i gotujemy na wolnym ogniu, bardzo często mieszając.

KROK 6: Po roztopieniu serów dodajemy ulubione zioła.

KROK 7: Ugotowane brokuły kroimy na kawałki i w międzyczasie gotujemy makaron.

KROK 8: Do sosu wsypujemy brokuł i podgrzewamy.

KROK 9: Makaron ugotowany al dente kładziemy na talerz i polewamy sosem brokułowo - serowym. 


Smacznego w imieniu Robico życzy autorka przepisu - Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)