Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

30 kwiecień 2018
4.7 (3)

Czas przygotowania: ok. 45 minut
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: średnie
464 kcal / 1 porcję (405 g)

Makaron z kurczakiem i szparagami

Składniki:

2 piersi kurczaka (400 g)
1 pęczek zielonych szparagów (480 g)
0,5 pęczka natki pietruszki (20 g)
Maślanka Robico (400 g)
2 szczypty gałki muszkatołowej
Makaron penne (200 g)
Olej rzepakowy (20 g)
Sól, pieprz do smaku


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    115.0 kCal
  • Białko:

    9.4 g
  • Tłuszcze:

    2.8 g
  • Węglowodany:

    13.6 g
  • Błonnik:

    0.9 g

Jak przygotować:

KROK 1: Szparagi płuczemy, obieramy, a następnie związujemy sznurkiem. Umieszczamy je w garnku z gotującą się wodą uważając, żeby nie zanurzyć delikatnych główek. Szparagi gotujemy w osolonej wodze przez 2 minuty. Po 2-3 minutach odcedzamy je i hartujemy w zimnej wodzie z lodem.
KROK 2: W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej odrobinę oleju rzepakowego i sól. Wrzucamy makaron i gotujemy go al dente, a następnie odcedzamy.
KROK 3: Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Doprawiamy je solą i pieprzem. Rozgrzewamy około 2 łyżki oleju rzepakowego na patelni, a następnie smażymy w nim piersi. Usmażonego kurczaka przekładamy do miski.
KROK 4: Siekamy natkę pietruszki. Na patelnię, na której smażył się kurczak dodajemy maślankę, połowę natki oraz 2 szczypty gałki muszkatołowej.
KROK 5: Szparagi kroimy w słupki podobnej wielkości i wrzucamy na patelnię z sosem. Gdy sos się delikatnie zredukuje, wrzucamy kurczaka, a następnie delikatnie mieszamy.
KROK 6: Do zredukowanego sosu dodajemy makaron, doprawiamy pieprzem i pozostałą natką pietruszki. Całość mieszamy i przekładamy na talerze. Potrawę można dodatkowo udekorować pomidorkami koktajlowymi.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).