Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

13 grudzień 2017
5 (1)

Czas przygotowania: ok. 60 min
Porcja: 30 porcji
Poziom trudności: łatwe
135,2 kcal / 1 porcję (77 g) 

Makówki wigilijne

Składniki:

Zimne mleko ROBICO 2% 1,5 l
1 łyżka masła 25 g
Mak mielony 250 g
4 łyżeczki miodu 50 g
1 opakowanie cukru waniliowego 20 g
Szklanka orzechów włoskich 100 g
Płatki migdałowe 90 g
Wiórki kokosowe 40 g
Rodzynki 70 g
1 duża bułka pszenna lub chałka lub suchary 


Wartość odżywcza na 100 g: 

  • Kalorie:

    189.4 kCal
  • Białko:

    6.5 g
  • Tłuszcze:

    13.3 g
  • Węglowodany:

    14.9 g
  • Błonnik:

    3.7 g

Jak przygotować:

KROK 1: Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 l mleka, doprowadzamy je do wrzenia. Wrzucamy mak. Gotujemy ok 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Jeśli trzeba będzie, należy dolać mleka żeby mak się nie przypalił.
KROK 2: Dodajemy łyżkę masła, miód, cukier waniliowy, rodzynki i orzechy mielone. Mieszamy jeszcze przez chwilę i odstawiamy z ognia.
KROK 3: Dodajemy bułkę lub chałkę lub suchary, mają za zadanie wciągnąć trochę wilgoci z masy makowej. Mieszamy całość.
KROK 4: Przekładamy całą masę do ozdobnej miski, po wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi i układamy płatki migdałowe.
KROK 5: Tak udekorowaną Makówkę wstawiamy do lodówki na całą noc. Po wyjęciu powinna mieć zwartą i sztywną konsystencję.

Makówka jako jedno z tradycyjnych dań wigilijnych kuchni śląskiej ma setki odmian, po prostu każdy przyrządzał ją z tego co akurat było dostępne w kuchni. Powyższa propozycja jest jedną z odmian, którą każdy może dowolnie modyfikować wedle swoich upodobań.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl