Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

07 maj 2020
4 (2)

Czas przygotowania:  60 minut
Porcja: 4
Poziom trudności: średni
296 kcal / 1 porcję (345 g)

Mini gołąbki w liściach botwiny z sosem z kefiru i rzodkiewki

Składniki:

Gołąbki:
350 ml bulionu warzywnego
16 dużych liści botwiny
100g ryżu brązowego
200g mięsa mielonego z udźca indyka
30g orzechów nerkowca lub migdałów
1 szalotka
1 pęczek koperku
1 ząbek czosnku
20 g oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, kminek mielony

 

Sos:
250ml kefiru ROBICO
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek młodego szczypiorku
sok z cytryny
przyprawy: sól, pieprz


Wartości odżywcze na 1 porcję:

  • Kalorie:

    296.0 kCal
  • Białko:

    17.46 g
  • Tłuszcze:

    12.42 g
  • Węglowodany:

    29.86 g
  • Błonnik:

    5.14 g

Jak przygotować:

Gołąbki:
KROK 1: Liście botwiny, umyj, zblanszuj w gotującej się wodzie, zahartuj zimną wodą i osusz rozłożone na papierowym ręczniku.
KROK 2: Szalotkę i czosnek posiekaj.
KROK 3: Orzechy sparz i drobno posiekaj.
KROK 4: Łyżkę oliwy rozgrzej w rondlu, wrzuć szalotkę i czosnek, potem orzeszki lub migdały, dodaj mięso i smaż do całkowitego ścięcia.
KROK 5: Dodaj drugą łyżkę oliwy i wsyp ryż, po minucie wlej bulion, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem na małym ogniu. Farsz lekko przestudź. Możesz skropić sokiem z cytryny.
KROK 6: Nałóż małe porcje farszu na liście i roluj lub zawijaj jak gołąbki.

 

Sos:
KROK 1: Przełóż kefir do miseczki, dodaj przyprawy i sok z cytryny, wymieszaj.
KROK 2: Rzodkiewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, szczypiorek posiekaj.
KROK 3: Dodaj do kefiru i wymieszaj. Schłodź przed podaniem.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).