
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: 4
Poziom trudności: średni
296 kcal / 1 porcję (345 g)

Składniki:
Gołąbki:
350 ml bulionu warzywnego
16 dużych liści botwiny
100g ryżu brązowego
200g mięsa mielonego z udźca indyka
30g orzechów nerkowca lub migdałów
1 szalotka
1 pęczek koperku
1 ząbek czosnku
20 g oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, kminek mielony
Sos:
250ml kefiru ROBICO
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek młodego szczypiorku
sok z cytryny
przyprawy: sól, pieprz
Wartości odżywcze na 1 porcję:
-
Kalorie:
-
Białko:
-
Tłuszcze:
-
Węglowodany:
-
Błonnik:
Jak przygotować:
Gołąbki:
KROK 1: Liście botwiny, umyj, zblanszuj w gotującej się wodzie,
zahartuj zimną wodą i osusz rozłożone na papierowym ręczniku.
KROK 2: Szalotkę i czosnek posiekaj.
KROK 3: Orzechy sparz i drobno
posiekaj.
KROK 4: Łyżkę oliwy rozgrzej w rondlu, wrzuć szalotkę i czosnek, potem
orzeszki lub migdały, dodaj mięso i smaż do całkowitego ścięcia.
KROK 5: Dodaj drugą łyżkę oliwy i wsyp ryż, po minucie wlej
bulion, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem na małym ogniu. Farsz lekko przestudź. Możesz skropić sokiem z cytryny.
KROK 6: Nałóż małe porcje farszu na liście i roluj lub zawijaj
jak gołąbki.
Sos:
KROK 1: Przełóż kefir do miseczki, dodaj przyprawy i sok z
cytryny, wymieszaj.
KROK 2: Rzodkiewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, szczypiorek
posiekaj.
KROK 3: Dodaj do kefiru i wymieszaj. Schłodź przed podaniem.
Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).