Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

06 listopad 2018
1 (1)

Czas przygotowania: 45 min
Porcja:13 sztuk (13 porcji)
Poziom trudności: łatwe
167,7 kcal / 1 porcję (100 g)

Muffinki jabłkowe z orzechami

Składniki:

ZIMNE MLEKO Robico 2% 125 ml (0,5 szklanki)
Kefir Robico 125 ml (0,5 szklanki)
Mąka pszenna, typ 750   195 g (1,5 szklanki)
Mąka pszenna, typ 1850 65 g (0,5 szklanki)
Cukier brązowy  100 g (0,5 szklanki)
Masło 45 g (4,5 łyżki)
Jajo kurze 50 g (1 szt.)
Jabłka 564 g (3 średnie szt.)
Przyprawa korzenna do piernika 1 płaska łyżka
Sól szczypta
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona 1 łyżeczka
Orzechy włoskie 30 g (garść)


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    167.7 kCal
  • Białko:

    3.9 g
  • Tłuszcze:

    5.1 g
  • Węglowodany:

    28.6 g
  • Błonnik:

    1.9 g

Jak przygotować:

KROK 1: Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne.
KROK 2: Orzechy rozdrobnij na mniejsze kawałki.
KROK 3: Wymieszaj składniki sypkie: mąki, cukier, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
KROK 4: W drugim naczyniu wymieszaj składniki płynne: ZIMNE MLEKO Robico, Kefir Robico, masło oraz jajko.
KROK 5: Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
KROK 6: Dodaj jabłka i orzechy i ponownie wymieszaj.
KROK 7: Ciasto przełóż do foremek na muffiny.
KROK 8: Babeczki piecz około 20 - 25 minut w temperaturze 190? C.
KROK 9: Muffinki wyjmij i ostudź.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).