Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

08 kwiecień 2018
5 (1)

Czas przygotowania: ok. 90 minut
Porcja: 8 porcji
Poziom trudności: łatwe
519 kcal / 1 porcję (487 g)

Musaka

Składniki:

2 bakłażany (480 g)
3 cukinie (675 g)
4-5 szt. pomidorów koktajlowych (100 g)
Oliwa z oliwek (24 g)
2 cebule (140 g)
Mięso mielone wieprzowo-wołowe (1 kg)
Szczypta mielonego cynamonu
Przecier pomidorowy (500 g)
Czerwone wino (100 ml)
Zimne mleko Robico 2% tłuszczu( 600 ml)
Masło (120 g)
Mąka (100 g)
2-3 szczypty gałki muszkatołowej
1 opakowanie sera typu greckiego (270 g)
2 żółtka (40 g)
Sól, pieprz do smaku


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    107.0 kCal
  • Białko:

    7.0 g
  • Tłuszcze:

    9.9 g
  • Węglowodany:

    4.5 g
  • Błonnik:

    0.6 g

Jak przygotować:

KROK 1: Najpierw przygotowujemy naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy, a piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C (termoobieg).
KROK 2: Bakłażany i cukinię myjemy, a następnie kroimy w plastry o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, na której smażymy z obu stron lekko posolonego bakłażana, a następnie cukinię. Usmażone warzywa odsączamy na ręczniku papierowym.
KROK 3: Cebule obieramy i drobno siekamy. Przygotowujemy garnek, w którym będziemy przygotowywać sos. Rozgrzewamy w nim 2 łyżki oliwy i podsmażamy cebule aż do zeszklenia.
KROK 4: Następnie dodajemy mięso i mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy mięso się podsmaży, dodajemy do niego przecier pomidorowy, mieszamy i dolewamy czerwone wino oraz wsypujemy szczyptę cynamonu. Wszystko mieszamy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut. Na sam koniec doprawiamy sos pieprzem i solą.
KROK 5: Do drugiego garnka dodajemy masło, które rozpuszczamy na wolnym ogniu. Wsypujemy mąkę i prażymy razem przez 2 minuty, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Stopniowo dodajemy mleko, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz 2 szczyptami gałki muszkatołowej. Do powstałego sosu beszamelowego dodajemy żółtka. Następnie mieszamy i zdejmujemy garnek z ognia.
KROK 6: Część plastrów bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nie kładziemy plastry cukinii, a następnie mięso z sosem pomidorowym. Całość posypujemy pokruszonym serem typu greckiego, układamy kolejną warstwę z plastrów bakłażana oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i polewamy sosem beszamelowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (termoobieg) i pieczemy przez 45-60 minut.

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).