Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

02 styczeń 2020
brak

Czas przygotowania: ok. 45 minut           
Porcja: 10
Poziom trudności: łatwy
148 kcal / 1 porcję (81 g)

Naleśnikowe medaliony z łososiem

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka Robico
3/4 szklanki wody gazowanej
3 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
200 g łososia wędzonego w plastrach
1 opakowanie serka do smarowania naturalnego (120 g)
1 ząbek czosnku
natka pietruszki lub koperek.
sól, pieprz


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    183.0 kCal
  • Białko:

    11.7 g
  • Tłuszcze:

    8.8 g
  • Węglowodany:

    13.3 g
  • Błonnik:

    0.4 g

Jak przygotować:

KROK 1: Składniki na naleśniki (mąka, jajka, kefir, woda, olej i sól) miksujemy na gładkie ciasto (lekko płynne).
KROK 2: Rozgrzewamy patelnię, najlepiej z cienkim dnem i smażymy kolejne naleśniki ? mogą być odrobinę grubsze niż zwykłe. Każdy naleśnik smażymy z obu stron na rumiano.             
KROK 3: Serek mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
KROK 4: Każdy naleśnik smarujemy cienką warstwą serka, układamy plaster łososia i zawijamy. Kroimy na kawałki o grubości ok. 2cm i nabijamy na wykałaczkę.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).