Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

03 luty 2016
4.5 (4)

Czas przygotowania: 40 min

 

Porcja: 10 sztuk, śr. 18cm

 

Poziom trudności: średni


173.92 kcal / 1 sztukę (116.9 g)  

Nalesniki bezglutenowe z nadzieniem z tartej cukinii

Składniki:

ZIMNE MLEKO Robico 2% - 300 g (1,5 szklanki)

Mąka kukurydziana 50 g (1/2 szklanki)

Mąka ryżowa 50 g (1/3 szklanki)

Mąka ziemniaczana 15 g (1 łyżka)

szczypta soli morskiej

Jajka 112 g (2 duże sztuki)

Olej kokosowy 30 g (3 łyżki)

NADZIENIE:

Szynka parmeńska 100 g (10 plastrów)

Cebula 50 g (1/2 sztuki)

Cukinia 300 g (1 sztuka)

Suszone pomidory 40 g (6 kawałków)

Ser kozi (pleśniowy, w roladce) 100 g

Posiekana natka pietruszki 12 g (2 łyżki)

Oliwa 10 g (1 łyżka)

Sól i pieprz, suszony tymianek


Wartości odżywcze/100 g dania:

  • Kalorie:

    153.2 kcal/ 100 g kCal
  • Białko:

    7.6 g g
  • Tłuszcze:

    9.0 g g
  • Węglowodany:

    11.2 g g
  • Błonnik:

    0.8 g g

Jak przygotować:

KROK 1: Do miski wsyp wszystkie mąki, dodaj sól, jajka oraz ZIMNE MLEKO i zmiksuj na gładkie ciasto lub wymieszaj rózgą. Dodaj roztopiony tłuszcz i ponownie wymieszaj rózgą lub mikserem. Przykryj ściereczką i odstaw na minimum 30 minut.

 

KROK 2: Dobrze rozgrzej patelnię na średnim lub nieco większym ogniu. Nalej porcję ciasta tak aby pokryć dno patelni cienką warstwą ciasta, rozprowadź po całej patelni przekręcając patelnię w dłoni. Smaż przez około pół minuty z każdej strony.

 

KROK 3: Odłóż na talerz i usmaż resztę naleśników.

 

KROK 4: Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj szynkę parmeńską oraz startą na tarce cukinię (ze skórką, ale bez nasion ze środka) oraz łyżeczkę tymianku i smaż na większym ogniu co chwilę mieszając przez około 5 minut. W międzyczasie dodaj pokrojone na kawałeczki suszone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i chwilę podgrzej.

 

KROK 5: Odstaw z ognia, dodaj pokrojony ser kozi i wymieszaj do rozpuszczenia, posyp natką pietruszki. Nałóż nadzienie na naleśniki, złóż w trójkąty i chwilę podgrzej na patelni.

   

Smacznego w imieniu Robico życzy autorka przepisu - Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)