Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

05 kwiecień 2018
brak

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 2 porcje
Poziom trudności: łatwe
353 kcal / 1 porcję (500 g)

Obsmażany tuńczyk z kuskusem i warzywami

Składniki:

Kuskus (120 g)
Stek z tuńczyka w jednym kawałku (220 g)
4 łyżki kefiru Robico 1,5% (30 g)
2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
1 papryka czerwona (200 g)
1 papryka żółta (200 g)
1 mała cukinia (200 g)
2 ząbki czosnku (6 g)
1 cytryna (60 g)
Gałka muszkatołowa
Pieprz i sól do smaku


Wartość odżywcza na 100 g:

  • Kalorie:

    70.7 kCal
  • Białko:

    6.4 g
  • Tłuszcze:

    2.3 g
  • Węglowodany:

    7.3 g
  • Błonnik:

    1.1 g

Jak przygotować:

KROK 1: Wsypujemy kuskus do dużej miski, zalewamy wrzątkiem na wysokość 1 cm ponad jego powierzchnię, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku (solą, pieprzem), dodajemy kefir i mieszamy.
KROK 2: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cukinię i paprykę czerwoną oraz żółtą myjemy i kroimy w większą kostkę.
KROK 3: Tuńczyka doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Smarujemy łyżeczką oliwy. Rybę obsmażamy na nieprzywierającej patelni ustawionej na dużym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
KROK 4: Zdejmujemy usmażoną rybę z patelni, ogień zmniejszamy do średniego. Wrzucamy czosnek i pokrojoną cukinię oraz papryki. Podsmażamy do momentu aż zmiękną i nabiorą złocistego koloru.
KROK 5: Spulchniamy kuskus widelcem, na wierzch nakładamy warzywa oraz tuńczyka pokrojonego w paski. Podajemy z cząstką cytryny do wyciskania.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)