Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

08 kwiecień 2020
brak

Czas przygotowania: ok. 90 minut
Porcja: 12
Poziom trudności: łatwy
417 kcal / 1 porcję (104 g)

Orzechowa babka wielkanocna

Składniki:

200 g orzechów laskowych
250 g masła
100 g ksylitolu
50 g cukru brązowego
4 jaja
350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 ml mleka ROBICO
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    400.0 kCal
  • Białko:

    8.5 g
  • Tłuszcze:

    28.3 g
  • Węglowodany:

    35.1 g
  • Błonnik:

    4.6 g

Jak przygotować:

KROK 1: Orzechy laskowe prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie studzimy i drobno mielimy.
KROK 2: Masło, ksylitol, cukier i szczyptę soli mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy pojedynczo jajka i wszystko mieszamy.
KROK 3: Mąkę łączymy z orzechami laskowymi i proszkiem do pieczenia, a następnie mieszamy z mlekiem.
KROK 4: Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez ok. 60 minut.
KORK 5: Na ostatnie 10-15 minut babkę przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Ciasto studzimy na metalowej kratce przez 30 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy z formy. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem z ksylitolu.

  

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)