Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

01 sierpień 2018
2 (3)

Czas przygotowania: 40 min
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: średnie
565,7 kcal / 1 porcję (529 g)

Łosoś na zielonym puree

Składniki:

ZIMNE MLEKO Robico 2% 500 ml (2 szklanki)
Filet z łososia 450 g (3 szt.)
Rukola 50 g (1/2 opakowania)
Groszek zielony 70 g (1/2 szklanki)
Brokuły 313 g (1 szt.)
Ziemniaki 540 g (6 szt.)
Oliwa z oliwek 62 g (4 łyżki + 3 ? łyżki do smażenia)
Woda 100 ml
Cytryna 40 g (1/2 szt.)
Gałka muszkatołowa szczypta
Sól świeżo mielona szczypta
Pieprz świeżo mielony szczypta
Natka pietruszki kilka listków


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    107.8 kCal
  • Białko:

    6.3 g
  • Tłuszcze:

    6.5 g
  • Węglowodany:

    7.4 g
  • Błonnik:

    1.0 g

Jak przygotować:

ZIELONE PUREE:
KROK 1: Brokuł podziel na różyczki, umyj, wrzuć do gorącej, osolonej wody i gotuj przez około 6 minut od momentu zawrzenia wody.
KROK 2: Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
KROK 3: Obrane i pokrojone ziemniaki przełóż do garnka, zalej 500ml ZIMNEGO MLEKA Robico oraz 100ml wody i gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
KROK 4: Ugotowane różyczki brokułu odcedź i przelej zimną wodą.
KROK 5: Ugotowane ziemniaki również odcedź i dodaj do brokułów.
KROK 6: Dodaj zielony groszek i wszystko zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
KROK 7: Tak uzyskane puree przełóż do garnka i gotuj na wolnym ogniu często mieszając.
KROK 8: Na koniec dopraw puree gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i wymieszaj.

SOS:
KROK 1: Rukolę, sok z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek oraz 2 łyżki wody umieść w pojemniku blendera.
KROK 2: Dopraw solą i pieprzem.
KROK 3: Wszystko zmiksuj.

ŁOSOŚ:
KROK 1: Filety z łososia umyj i osusz, a następnie odetnij skórę.
KROK 2: Każdy kawałek przekrój na pół i dopraw solą i pieprzem z obu stron.
KROK 3: Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie usmaż łososia z obu stron (około 30 ? 40 sekund na jedną stronę).

SPOSÓB PODANIA:
KROK 1: Sos wlej do oddzielnej małej miseczki.
KROK 2: Na talerzu wyłóż zielone puree, a na nim ułóż kawałek łososia.
KROK 3: Na koniec możesz udekorować świeżymi ziołami lub zielonym groszkiem.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).