Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

08 sierpień 2018
1.5 (2)

Czas przygotowania: łatwe
Porcja: 8 porcji
Poziom trudności: łatwe
217,1 kcal / 1 porcję (126 g)

Owocowe gofry na kefirze

Składniki:

Kefir Robico 300 g
Jaja kurze 150 g (3 szt.)
Mąka orkiszowa 250 g
Cukier puder 30 g (3 łyżki)
Cukier waniliowy 15 g (3 łyżeczki)
Masło 50 g (2 łyżki)
Proszek do pieczenia 4 g (1 łyżeczka)
Sól 1 g (szczypta)
Banan 115 g (1 średnia szt.)
Borówki 100 g (2 garście)


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    171.1 kCal
  • Białko:

    5.9 g
  • Tłuszcze:

    6.8 g
  • Węglowodany:

    21.9 g
  • Błonnik:

    2.5 g

Jak przygotować:

KROK 1: Kefir Robico przelej do miski, dodaj żółtka i wymieszaj.
KROK 2: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do drugiej miseczki, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli i wymieszaj.
KROK 3: Białka jajek ubij na sztywną pianę.
KROK 4: Suche składniki dodaj do kefiru i żółtek, wymieszaj, dodaj masło i znów wymieszaj.
KROK 5: Dodaj ubite białka i delikatnie połącz je z ciastem.
KROK 6: Nagrzej gofrownicę i upiecz gofry.
KROK 7:  W międzyczasie umyj owoce, banana obierz i pokrój w plasterki.
KROK 8: Na każdym gofrze ułóż plasterki banana i posyp borówkami.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).