Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

28 sierpień 2018
brak

Czas przygotowania:
Porcja: 12 sztuk
Poziom trudności: łatwe
181,8 kcal / 1 porcję ( 73 g)

Owsiane muffinki na kefirze z borówkami

Składniki:

Kefir Robico 230 ml (1 szklanka)
Płatki owsiane 55 g (1/2 szklanki)
Cukier brązowy 50 g (1/4 szklanki)
Olej rzepakowy 70 g (1/3 szklanki)
Jaja kurze całe 100 g (2 sztuki)
Borówki 100 g (2 garście)
Proszek do pieczenia 8 g (1 łyżka)
Kakao naturalne 10 g (1 łyżka)
Cynamon duża szczypta
Sól szczypta


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    245.0 kCal
  • Białko:

    6.8 g
  • Tłuszcze:

    10.9 g
  • Węglowodany:

    33.8 g
  • Błonnik:

    3.8 g

Jak przygotować:

Jak przygotować:

KROK 1: Borówki dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
KROK 2: Płatki owsiane zmiel na mąkę, następnie wszystkie sypkie produkty umieść w miseczce i wymieszaj.
KROK 3: Jajka ubij na pianę.
KROK 4: Do ubitych jajek dodaj kefir Robico, olej rzepakowy i dokładnie wymieszaj.
KROK 5: Następnie dodaj suche składniki, borówki i raz jeszcze dokładnie wymieszaj.
KROK 6: Papilotki (papierowe foremki na muffinki) umieść w formie do pieczenia babeczek.
KROK 7: Ciasto równomiernie umieść w formach, a w międzyczasie lekko nagrzej piekarnik.
KROK 8: Każdą muffinkę posyp płatkami owsianymi.
KROK 9:  Muffinki piecz około 25 minut w 180 st.C.
KROK 10: Upieczone muffinki ostudź i zajadaj.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).