Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

13 luty 2019
3.7 (3)

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: 18
Poziom trudności: łatwe
149 kcal / 1 porcję (52 g)

Paluchy drożdżowe

Składniki:

Zimne Mleko Robico 2% 250 ml (1 szklanka)
Drożdże 50 g (1/2 kostki)
Jaja 50 g (1 szt)
Mąka 500 g (2 szklanki)
Cukier 3 g (1/2 łyżeczki)
Soda (1 łyżeczka)
Sól
Oliwa z oliwy 80 ml (1/3 szklanki)


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    289.6 kCal
  • Białko:

    7.5 g
  • Tłuszcze:

    10.6 g
  • Węglowodany:

    42.3 g
  • Błonnik:

    1.6 g

Jak przygotować:

KROK 1: Drożdże zalewamy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i dodajemy cukier. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na chwilę (ok. 15-20 min) do zaczynu dodajemy jajko, oliwę z oliwek, sól.
KROK 2: Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne. Musimy pamiętać, aby było miękkie, więc mąkę podsypujemy bardzo ostrożnie. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
KROK 3: Po upływie pół godziny ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na części, rozwałkowujemy i kroimy w cienkie paski (ok 2 cm szerokości). Każdy pasek zwijamy w świderek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując pewne odległości, ponieważ paluchy jeszcze urosną).
KROK 4: Z wierzchu smarujemy je oliwą albo białkiem i posypujemy wybranym dodatkiem (np. ziarnami sezamu).
KROK 5: Wsadzamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza na około 5 minut.


Drożdżowe paluchy świetnie sprawdzą się jako przekąska, z różnymi sosami lub bez.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).