Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

18 czerwiec 2019
5 (1)

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: średnie
420 kcal / 1 porcję (237,5 g)

Pancakes z sosem pomarańczowo-jagodowym

Składniki:

ZIMNE MLEKO Robico 2% 200 ml (2/3 szklanki)
Jaja kurze 150 g (3 sztuki)
Cukier brązowy 30 g (3 łyżki)
Mąka pszenna, typ 750  250 g (2 szklanki)
Sól 1 g (szczypta)
Proszek do pieczenia 3 g (/2 łyżeczki)
Masło klarowane 20 g (2 łyżki)
Sok pomarańczowy 125 ml (1/2 szklanki)
Jagody 150 g (3 garście)
Mąka ziemniaczana 20 g (2 łyżki)


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    177.0 kCal
  • Białko:

    5.4 g
  • Tłuszcze:

    4.5 g
  • Węglowodany:

    28.7 g
  • Błonnik:

    1.5 g

Jak przygotować:

KROK 1: Do rondelka wsyp 2 łyżki cukru i mieszając karmelizuj na złocistobrązowy kolor.
KROK 2: Sok pomarańczowy oraz jagody dodaj do karmelu i zagotuj, cały czas mieszając.
KROK 3: Wsyp przesianą mąkę ziemniaczaną i wlej odrobinę wody. Gotuj minutę na małym ogniu.
KROK 4: Mleko, jaja, pozostały cukier, mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj dokładnie w misce. Dodaj szczyptę soli.
KROK 5: Na patelni rozgrzej odrobinę masła i smaż dość grube pancakes, z obu stron powinny mieć złoty kolor.
KROK 6: Przygotowane placuszki polej jeszcze ciepłym sosem pomarańczowo-jagodowym.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).