Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

20 listopad 2019
5 (1)

Czas przygotowania: ok. 15 min. + czas smażenia, pieczenia i gotowania
Porcja: 4
Poziom trudności: łatwy
195,8 kcal / 1 porcję (428,8 g) 

Papryki faszerowane kaszą jaglaną i z białym sosem

Składniki:

4 czerwone papryki
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 łyżka oliwy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: po 1 łyżeczce mielonej kurkumy , słodkiej papryki , kminu rzymskiego , kolendry i suszonego oregano
1 papryczka chili
1 cukinia
1 puszka pomidorów krojonych (400 g)

 Biały sos

szczypta pieprzu
0,5 łyżeczki soli
1 szklanka mleka Robico
1 łyżka mąki (orkiszowej lub pełnoziarnistej)
1 łyżka masła


Wartości odżywcze na 100 g potrawy: 

  • Kalorie:

    45.7 kCal
  • Białko:

    1.7 g
  • Tłuszcze:

    1.0 g
  • Węglowodany:

    8.7 g
  • Błonnik:

    1.8 g

Jak przygotować:

KROK 1: Papryki przekroić na połówki, wrzucić na wrzątek i gotować przez minutę. Odcedzić. Odłożyć jedną połówkę papryki i pokroić ją w kosteczkę.
KROK 2: Ugotować kaszę jaglaną - do garnka wsypać kaszę, wlać 1 i 1/2 szklanki wody, posolić i zagotować . Gotować na małym ogniu 15-20 minut.
KROK 3: Na większej patelni na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodać wszystkie przyprawy. Po chwili dodać posiekaną papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć przez około 5 min.
KROK 4: Dodać odłożoną pokrojoną paprykę, rozdrobnione pomidory z puszki, wymieszać i gotować przez ok. 4 minuty. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodać ugotowaną kasze jaglaną i dokładnie wymieszać.
KROK 5: Farsz wyłożyć do wgłębień papryki, doprawić solą i pieprzem, wstawić do piekarnika i zapiekać bez przykrycia przez ok. 25 minut w 180 stopniach C.
KROK 6: Masło rozpuść w rondelku. Dodaj mąkę, sól i pieprz. Dokładne wymieszaj wszystkie składniki. Stopniowo dodawaj mleko i mieszaj do czasu, gdy sos zgęstnieje.
KROK 7: Upieczoną paprykę polej gotowym sosem.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).