Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

03 kwiecień 2020
5 (2)

Czas przygotowania: ok. 60 minut + czas na schłodzenie Porcja: 12 porcji Poziom trudności: łatwe 260 kcal / 1 porcję (250 g)

Pascha na Wielkanoc z morelami

Składniki:

2 litry Mleka ROBICO 2% 400 g Kefiru ROBICO 1 laska wanilii 5 średnich jajek 100 g masła w temperaturze pokojowej 0,5 szklanki cukru pudru (100 g) 2 garści rodzynek suszonych (60 g) 2 garści moreli suszonych (90 g)  

Wartości odżywcze na 100 g:


  • Kalorie:

    105.1 kCal
  • Białko:

    4.0 g
  • Tłuszcze:

    5.4 g
  • Węglowodany:

    10.5 g
  • Błonnik:

    0.5 g

Jak przygotować:

KROK 1: Mleko wraz z rozciętą laską wanilii gotujemy w dużym garnku. KROK 2: W osobnym naczyniu mieszamy kefir z jajkami i roztrzepujemy je dokładnie ręcznie lub przy pomocy miksera. KROK 3: Gdy mleko zacznie wrzeć, dodajemy powoli mieszankę kefiru z jajami, zmniejszamy ogień i powoli gotujemy cały czas mieszając. Po chwili gotowany płyn zacznie się dzielić na ser i serwatkę. Wytworzony ser odkładamy na wyłożony gazą durszlak. Czynność powtarzamy do momentu aż w garnku pozostanie sama serwatka, która nie będzie już nam potrzebna. KROK 4: Powstały ser gdy już ostygnie ugniatamy w durszlaku aby wycisnąć zeń resztę serwatki. Jeśli ser ma być suchy i kruchy, trzeba mocno wyciskać, jeśli ma być bardziej mokry, wystarczy ugnieść ręką z wyczuciem. KROK 5: Masło wymieszać z cukrem pudrem i ugnieść na gładką masę, następnie dodać do masy serowej i wszystko dokładnie wymieszać dodając pod koniec pokrojone bakalie. KROK 6: Całą masę przekładamy do wyłożonej gazą miseczki i wstawiamy do lodówki na ok 8 godzin, lub po prostu całą noc. Zastygniętą paschę wykładamy z miseczki do góry dnem, dekorujemy częścią odłożonych bakalii. 


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).