Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

23 kwiecień 2020
brak

Czas przygotowania: ok. 45 minut
Porcja: 10
Poziom trudności: łatwy
218 kcal / 1 porcję ( 65 g)

Pełnoziarniste krakersy na kefirze z parmezanem i ziarnami

Składniki:

300 g mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej
150 g Kefiru ROBICO
80 g masła
60 g mieszanki pestek i nasion: słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego
60 g parmezanu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, tymianek/zioła prowansalskie


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    335.0 kCal
  • Białko:

    13.5 g
  • Tłuszcze:

    17.9 g
  • Węglowodany:

    31.4 g
  • Błonnik:

    0.3 g

Jak przygotować:

KROK 1: Parmezan ścieramy na tarce. W misce mieszamy mąkę z parmezanem, pestkami, proszkiem do pieczenia, przyprawami. Dodajemy kefir i miękkie masło (o temperaturze pokojowej). Zagniatamy ciasto.
KROK 2: Na blacie lub stolnicy wałkujemy ciasto na cienki placek, kroimy w kwadraty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 3: Krakersy pieczemy ok. 10-12 minut w 220 stopniach C. Przed podaniem studzimy.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)