Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

31 październik 2017
4 (4)

Czas przygotowania: ok. 50 min
Porcja: 10 racuchów
Poziom trudności: łatwe
165 kcal / 1 racuch (109 g) 

Pieczone kefirowe racuchy bananowe

Składniki:

2 szklanki mąki owsianej (200 g)
3 średnie banany (350 g)
1 butelka Kefiru ROBICO (400 g)
2 jajka klasy M
1 łyżeczka masła
2 łyżki cukru trzcinowego (35 g) 
1 opakowanie drożdży instant (7 g) lub 25 g drożdży świeżych


Wartości odżywcze na 100 g: 

  • Kalorie:

    152.6 kCal
  • Białko:

    5.5 g
  • Tłuszcze:

    4.0 g
  • Węglowodany:

    23.5 g
  • Błonnik:

    2.7 g

Jak przygotować:

KROK 1: Banany obieramy, kroimy na kawałki po czym miksujemy blenderem. Dodajemy mąkę, żółtka jajek, kefir, cukier, drożdże i wszystko razem znów miksujemy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
KROK 2: Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do gotowego już ciasta, mieszamy łyżką.
KROK 3: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i na papier rozsmarowujemy łyżkę masła, ciast się wtedy nie przyklei do papieru.
KROK 4: Gotowe ciasto wykładamy łyżką na natłuszczony papier do pieczenia, formując placuszki ok 10cm średnicy.
KROK 5: Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy placki przez 10 minut. Gdy góra będzie już zarumieniona odwracamy wszystkie placki na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut
KROK 6: Podajemy z odrobiną kakao lub syropem klonowym. 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)

Banany to dobre źródło witamin: C, B1, B2, PP, B6, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego oraz bogactwo minerałów takich jak: potas, magnez, miedź, mangan i fluor. Banany to również źródło błonnika pokarmowego, a także innych związków takich jak: enzymy, olejki eteryczne, kwas jabłkowy, fitosterole i flawonoidy. Są więc bardzo odżywcze i powinno się je włączać do naszej diety.