Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

03 lipiec 2019
5 (1)

Czas przygotowania: ok. 60 min
Porcja: 5 sztuk (z przepisu wychodzi 30 pierożków)
Poziom trudności: średnie
481 kcal / 1 porcję (256 g)

Pieczone pierożki ze szpinakiem

Składniki:

na ciasto:

500 g mąki pełnoziarnistej
25 g drożdży świeżych (lub 7g drożdży instant)
2 jajka
50 ml oleju rzepakowego (5 łyżek)
200 ml Maślanki Robico
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 roztrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem

na farsz:
500 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
100 g serka kremowego
1 łyżeczka masła
sól, pieprz


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    188.0 kCal
  • Białko:

    7.7 g
  • Tłuszcze:

    7.3 g
  • Węglowodany:

    23.7 g
  • Błonnik:

    0.7 g

Jak przygotować:

KROK 1: Jeśli używamy drożdży świeżych: mieszamy drożdże z cukrem i odrobiną soli, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
KROK 2: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Wrzucamy wszystkie składniki do miski i zagniatamy, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut aż wyrośnie.
KROK 3: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy szpinak i przykrywamy. Gdy szpinak będzie miękki, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy. Ściągamy z ognia i odstawiamy na 10-15 minut, by chwilę ostygł.
KROK 4: Mieszamy szpinak z serkiem, doprawiamy do smaku.
KROK 5: Z wyrośniętego ciasta rwiemy kawałek i rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy kółka. Nakładamy farsz, zalepiamy i odkładamy na podsypany mąką blat. Powtarzamy aż do skończenia składników.
KROK 6: Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem.
KROK 7: Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 15 minut, aż będą złote.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).