Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

30 styczeń 2019
4 (1)

Czas przygotowania: 80 min
Porcja: 6
Poziom trudności: łatwe
351,3 kcal / 1 porcja (213,3 g)

Pieczone udka kurczaka

Składniki:

Udka kurczaka 12 sztuk
Maślanka 250 g (1 szklanka)
Czosnek 2 ząbki
Przyprawa pieprz 1 łyżka
Przyprawa kminek 1 łyżeczka
Sól 1 łyżka
Olej rzepakowy 50 ml
Syrop klonowy 20 ml (2 łyżki)


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    168.8 kCal
  • Białko:

    13.4 g
  • Tłuszcze:

    11.4 g
  • Węglowodany:

    3.5 g

Jak przygotować:

KROK 1: Do dużego woreczka strunowego wrzucamy kurczaka, wlewamy maślankę i 30 ml oleju.
KROK 2: Dodajemy ząbki czosnku, pieprz, sól, kminek, a na końcu syrop klonowy. Zamykamy woreczek i potrząsamy, aby wszystkie kawałki mięsa zostały pokryte marynatą. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, a jeśli nie masz czasu to najmniej na 30 minut.
KROK 3: Rozgrzewamy piekarnik do 220  °C.
KROK 4: Wyjmujemy kurczaka z woreczka, układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy pozostałymi dwoma łyżkami oleju.
KROK 5: Pieczemy przez 30 minut, aż kurczak będzie złocisty i chrupiący. Podajemy gorące z dowolnymi warzywami.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)