Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

17 październik 2018
5 (1)

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: 2 porcje 
Poziom trudności: średnie
215 kcal / 1 porcję (405 g)

Pieczony bakłażan z kefirowym sosem

Składniki:

KEFIR Robico 250 ml (1 szklanka)
Bakłażan 257 g (1 większa szt.)
Jaja kurze całe 100 g (2 szt.)
Mozzarella light 125 g (1 kulka)
Masło 40 g (2 łyżki)
Czosnek 36 g (6 ząbków)
Natka pietruszki 24 g (2 łyżki)
Sól i pieprz po szczypcie
Ziarna granatu - do dekoracji               

Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    105.4 kCal
  • Białko:

    6.2 g
  • Tłuszcze:

    7.2 g
  • Węglowodany:

    5.1 g
  • Błonnik:

    1.0 g

Jak przygotować:

KROK 1: Jaja ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i odłóż na bok.
KROK 2: Przygotuj sos z kefiru Robico i czosnku, dopraw do smaku.
KROK 2: Bakłażana włóż na 5 minut do osolonego wrzątku.
KROK 3: Po chwili wyjmij go i przepłucz w zimnej wodzie.
KROK 4: Bakłażana przekrój wzdłuż i usuń pestki oraz odrobinę miąższu.
KROK 5: Miąższ i jaja drobno pokrój, wymieszaj z mozzarellą, szczyptą soli i pieprzu oraz 1 łyżką masła i natką pietruszki.
KROK 6: Bakłażany nadziej farszem, a wierzch pokrusz zimnym masłem.
KROK 7: Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut.
KROK 8: Gotowe bakłażany polej sosem.
 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).