Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

17 kwiecień 2018
brak

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: średnie
300 kcal / 1 porcję (203 g)

Pierogi jaglane z dynią i borówkami

Składniki:

Kasza jaglana (100 g suchej + 175 ml wody)
Purée z dyni Hokkaido (50 g)
Mąka z ciecierzycy (100 g)
Mąka ziemniaczana (50 g)
Borówki (220 g)
Maślanka Robico (120 g)
Sól morska

  • Kalorie:

    128.0 kCal
  • Białko:

    4.29 g
  • Tłuszcze:

    1.5 g
  • Węglowodany:

    23.0 g
  • Błonnik:

    2.5 g

Jak przygotować:

KROK 1: Kasze jaglaną prażymy na suchej patelni. Następnie dokładnie płuczemy, zalewamy wodą. Gotujemy w garnku na małym ogniu pod przykryciem, aż woda odparuje. Odstawiamy i pozostawiamy pod przykryciem kilka minut.
KROK 2: Ciepłą kaszę blendujemy na gładką, gęstą masę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
KROK 3: Do kaszy dodajemy purée z dyni oraz obie mąki. Zagniatamy ciasto, zwilżając dłonie olejem.
KROK 4: Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Pamiętamy, że musi być odrobinę grubsze niż na tradycyjne pierogi. Wykrawamy z niego koła.
KROK 5: Nakładamy po kilka borówek na ciasto, składamy je na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Gotowe pierogi odkładamy na stolnicę posypaną mąką.
KROK 6: Do garnka wlewamy wodę. Do gotującej się wody wkładamy po kilka pierogów i od razu delikatnie mieszamy, żeby się nie skleiły ani nie przywarły do dna.
KROK 7: Kiedy wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy przez jeszcze około 2-3 minuty. Po upływie tego czasu wyciągamy je z garnka łyżką cedzakową.
KROK 8: Ugotowane pierogi podajemy z dodatkiem maślanki oraz posypane borówkami.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).