Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

12 czerwiec 2018
brak

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: łatwe
304 kcal / 1 porcję (198 g)

Placki z lososiem i zielonym groszkiem

Składniki:

Zielony groszek (300g)
Mąka pszenna (130g)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (2g)
2 jajka (115g)
Świeża bazylia (5g)
Ser typu feta (50g)
Łosoś wędzony (100g)
Zimne mleko Robico (100ml)
Sól i pieprz do smaku
Olej rzepakowy (10g)


Wartości odżywcze na 100g:

  • Kalorie:

    78.0 kCal
  • Białko:

    9.9 g
  • Tłuszcze:

    5.2 g
  • Węglowodany:

    19.2 g
  • Błonnik:

    2.7 g

Jak przygotować:

KROK 1: W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy groszek i gotujemy we wrzątku przez około 5 minut. Następnie odsączamy go i przelewamy zimną wodą.
KROK 2: Mąkę przesiewamy do misy blendera i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dorzucamy jajka, mleko, fetę, bazylię oraz ? ugotowanego groszku. Wszystko miksujemy aż do uzyskania gładkiej struktury. Dążymy do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany. Jeśli ciasto takie nie jest to dosypujemy trochę mąki lub dolewamy mleka w zależności od tego, czy chcemy je zagęścić czy rozrzedzić. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
KROK 3: Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placki.
KROK 4: Łososia kroimy na kawałki i dekorujemy nim placki przed podaniem.

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).