Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

24 sierpień 2016
4 (4)

Czas przygotowania: 40 min
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: średnie
463.0 kcal / 1 porcję (379.5 g) 

Placuszki ziemniaczane z łososiem

Składniki:

KEFIR Robico 1,5% 200 g (ok. 3/4 szklanki)
osoś wędzony na zimno  200 g
Ziemniaki 600 g
Koperek 1/2 pęczka
Mąka 70 g
Jaja kurze 168 g (3 szt.)
Oliwa z oliwek 40 g (4 łyżki)
Miks sałat 150 g (1 opakowanie)
Cytryna 80 g (1 szt.)
Pieprz i sól świeżo mielone 


Wartości odżywcze/100 g dania: 

  • Kalorie:

    125.9 kCal
  • Białko:

    6.0 g
  • Tłuszcze:

    6.4 g
  • Węglowodany:

    12.3 g
  • Błonnik:

    1.3 g

Jak przygotować:

KROK 1: Przygotuj ręcznik papierowy i folię aluminiową.
KROK 2: Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj. Następnie odcedź i wrzuć z powrotem do garnka. Miksuj aż do uzyskania konsystencji puree.
KROK 3: Do garnka dodaj 70 g mąki i 1 całe jajko, całość wymieszaj za pomocą trzepaczki. Odstaw.
KROK 4: Białka z 2 jajek przełóż do miski, posól i ubij na sztywno. Do puree dodaj ubite białka, pieprz, sól i bezpośrednio na ziemniaki (nie na białka) 50g kefiru. Mieszaj bardzo delikatnie.
KROK 5: Na patelnie wlej oliwę z oliwek, rozgrzej. Za pomocą łyżki uformuj z puree małe placuszki, dociśnij łyżką umoczoną w wodzie. Usmażone placuszki połóż na ręcznik papierowy, a następnie zawiń w folię aluminiową, żeby nie ostygły.
KROK 6: 
SOS: 150 g kefiru wlej do miseczki, ubij za pomocą trzepaczki, następnie dodaj sok z 1/2 cytryny, wymieszaj. Pokrojone listki z 2 gałązek koperku dodaj do sosu. Dopraw pieprzem i solą, wymieszaj. Sos schowaj do lodówki.
KROK 7: Wyfiletuj łososia jeśli jest taka potrzeba. Usuń skórę. Pokrój na mniejsze części.
KROK 8: Placki odwiń z folii, posmaruj gęstym sosem, na każdym placku ułóż kawałek łososia, udekoruj koperkiem. Placuszki nałóż na talerz, do środka włóż miks sałat. Polej oliwą.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)