Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

16 sierpień 2020
brak

Czas przygotowania: ok. 2 h
Porcja: dla 12 osób
Poziom trudności: średnie
277 kcal / 1 porcję (102 g)


Proste ciasto kefirowe z morelami i migdałami

Składniki:

250 ml Kefiru Robico
2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 szklanki migdałów
10 g ksylitolu
2 jaja
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
300 g moreli
3 łyżki płatków migdałowych


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    272.0 kCal
  • Białko:

    6.0 g
  • Tłuszcze:

    16.0 g
  • Węglowodany:

    27.0 g
  • Błonnik:

    3.2 g

Jak przygotować:

KROK 1: Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie przelać na sitko i obrać ze skórki. Ostudzone migdały posiekać.
KROK 2: Oddzielić białka jaja od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać ksylitol. Dodać żółtka i olej, cały czas ucierając
KROK 3: Wymieszać kefir z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej.
KROK 4: Mąkę przesiać przez sitko i dodawać porcjami  do ciasta. Całość miksować na małych obrotach.
KROK 5: Dodać posiekane migdały i wymieszać łyżką.
KROK 6: Przelać masę do tortownicy, na wierzchu ułożyć przekrojone na pół morele (bez pestek, skórką do dołu). Posypać z wierzchu płatkami migdałowymi. Piec przez ok. 50 minut w 180 stopniach C.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).