Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

23 maj 2018
5 (1)

Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Porcja: 10 porcji
Poziom trudności: łatwe
312 kcal / 1 porcję (185 g)

Quiche z groszkiem i kalafiorem

Składniki:

Masło 82% (120 g)
Mąka pszenna (250 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sól
Tłuszcz do posmarowania formy
1 mały kalafior (500 g)
Groszek zielony (200 g)
4 jajka (230 g)
Maślanka Robico (200 g)
Zimne Mleko Robico 2% (150 g)
Gałka muszkatołowa
Pieprz
Żółty ser (200 g)


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    167.0 kCal
  • Białko:

    8.0 g
  • Tłuszcze:

    9.4 g
  • Węglowodany:

    14.5 g
  • Błonnik:

    1.6 g

Jak przygotować:

KROK 1: Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Masło kroimy w kosteczkę i zagniatamy je z mąką, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i 3-4 łyżkami zimnej wody na ciasto. Wykładamy nim formę uprzednio posmarowanym tłuszczem. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę.
KROK 2: Kalafior płuczemy i dzielimy na różyczki. Groszek również oczyszczamy. Warzywa wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Po upływie tego czasu dokładnie je odsączamy na sitku.
KROK 3:  Przygotowujemy masę jajeczną. Jaja mieszamy z maślanką i mlekiem, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ser ścieramy na tarce.
KROK 4: Do groszku i kalafiora dodajemy masę jajeczną i wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
KROK 5:  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 st. C i wstawiamy do niego ciasto. Pieczemy przez mniej więcej 20 minut aż osiągnie złoty kolor.
KROK 6: Na podpieczony spód wykładamy masę groszkowo ? kalafiorowo - jajeczną i posypujemy tartym serem.
KROK 7: Quiche wstawiamy do piekarnika i pieczemy go w temperaturze 180 st.C przez około 40-45 minut. Możemy go podawać zarówno na zimno jak i na gorąco.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).