Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

28 maj 2019
brak

Czas przygotowania: 60 min
Porcja: 6 porcji
Poziom trudności: łatwe
273 kcal / 1 porcję (160 g)

Quiche z łososiem i zielonymi warzywami

Składniki:

200 g ciasta francuskiego
150 g łososia świeżego
200 g brokułów (1/2 sztuki)
50 g szpinaku (2 garści)
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki koperku
3 jaja
150 ml mleka ROBICO (2/3 szklanki)
40 g parmezanu tartego (5 łyżek)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    170.0 kCal
  • Białko:

    9.4 g
  • Tłuszcze:

    11.0 g
  • Węglowodany:

    9.1 g
  • Błonnik:

    0.7 g

Jak przygotować:

KROK 1: Nagrzać piekarnik do 200°C.
KROK 2: Ciasto francuskie wyłożyć na dnie i bokach formy do pieczenia tarty, na cieście ułożyć papier do pieczenia i obciążyć suchym ryżem, grochem lub soczewicą.
KROK 3: Piec spód tarty przez 10-15 minut. Zdjąć papier z ryżem i dopiec kolejne 5 minut.
KROK 4: Łososia pokroić w kostkę, szpinak umyć.
KROK 5: Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić do wrzątku i gotować 2 minuty. Odłowić i przelać zimną wodą.
KROK 6: W misce roztrzepać jajka, dodać mleko ROBICO, tarty parmezan, sól, pieprz i starty czosnek.
KROK 7: Na spodzie ciasta ułożyć łososia, szpinak i brokuły, zalać masą jajeczno-serową. Piec w 160-170°C przez 25-30 minut.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).