Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

18 czerwiec 2020
5 (3)

Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Porcja: 12 sztuk
Poziom trudności: łatwy
143 kcal / 1 porcję (75 g)

Rabarbarowe babeczki z orzechami włoskimi

Składniki:

2 szklanki pokrojonego rabarbaru (ok. 250 g)
0,5 szklanki mąki żytniej razowej
100 g posiekanych orzechów włoskich
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
250 ml kefiru ROBICO
100 g cukru brązowego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki otrąb pszennych
1 duże jajko
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    190.0 kCal
  • Białko:

    5.4 g
  • Tłuszcze:

    8.2 g
  • Węglowodany:

    25.8 g
  • Błonnik:

    2.3 g

Jak przygotować:

KROK 1: Rabarbar obieramy i kroimy w małą kostkę. Orzechy lekko siekamy.
KROK 2: W misce mieszamy suche składniki: mąki, cukier, sodę, proszek, otręby, cynamon i orzechy. Dodajemy rabarbar.
KROK 3: W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jajko, olej i kefir. Dodajemy mokrą masę do suchej dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
KROK 4: Przygotowujemy foremki do muffinek, wypełniamy gotową masą do 2/3 wysokości i pieczemy ok. 35-40 minut w 180 stopniach C.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (http://www.strelau.pl/).