Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

25 lipiec 2016
brak

Czas przygotowania: 30 min
Porcja: 2 porcje
Poziom trudności: średnie
229.6 kcal / cała potrawa (395.0 g)

Regenerująca sałatka z kurczakiem i komosą

Składniki:

KEFIR Robico 1.5% 50 g (2 łyżki)
Komosa ryżowa 60 g
Ogórek 45 g (1/4 szt.)
Sałata lodowa 100 g (1/4 szt.)
Marchewka 20 g (1/2 szt.)
Jabłko 90 g (1/2 szt.)
Pomidor 170 g (1 szt.)
Papryczka chili 10 g (1/2 szt.)
Mięta świeża 10 g
Szpinak 25 g (garść)
Limonka 100 g (1 szt.)
Mięso z piersi kurczaka bez skóry 100g
Rzeżucha 10 g
Pikantny sos chili 5 g (1 łyżeczka)


Wartości odżywcze/100 g dania:

  • Kalorie:

    59.5 kCal
  • Białko:

    4.7 g
  • Tłuszcze:

    0.7 g
  • Węglowodany:

    9.8 g
  • Błonnik:

    2.0 g

Jak przygotować:

KROK 1: Ugotuj komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź.
KROK 2: Kurczaka pokrój i podsmaż na patelni do smażenia bez tłuszczu.
KROK 3: Weź dużą deskę i grubo pokrój ogórka, sałatę, marchewkę, jabłko i pomidora. Dodaj drobno posiekano chili, listki mięty i szpinak.
KROK 4: Polej całość sokiem z limonki i nałóż na wierzch KEFIR Robico.
KROK 5: Skrop warzywa sosem chili i dalej wszystko siekaj i mieszaj, aż uzyskasz drobne kawałki, a wszystkie smaki się połączą.
KROK 6: Wmieszaj do warzyw komosę i drobno pokrojonego kurczaka.
KROK 7: Skosztuj sałatkę i dopraw do smaku solą morską, czarnym pieprzem i odrobiną chili lub soku z limonki.
KROK 8: Posyp rzeżuchą sałatkę w miseczce. Pycha!

 

Smacznego w imieniu Robico życzy autorka przepisu - Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)