Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

06 listopad 2019
brak

Czas przygotowania: ok. 3 godziny|
Porcja: 15
Poziom trudności: średni
208 kcal / 1 porcję (70 g) 

Rogale a la świętomarcińskie w wersji fit

Składniki:

Na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki owsianej
3/4 szklanki mleka Robico
2 żółtka
1 ? 2 łyżki Kefiru Robico
2 łyżki zmielonego cukru trzcinowego
30 g drożdży 

Nadzienie:
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka migdałów + 2 łyżki do posypania
1 szklanka suszonych daktyli
3 łyżki mleka Robico
2 białka jaja
2 łyżki miodu


Wartość odżywcza na 100 g:

  • Kalorie:

    297.0 kCal
  • Białko:

    8.7 g
  • Tłuszcze:

    12.0 g
  • Węglowodany:

    36.5 g
  • Błonnik:

    3.1 g

Jak przygotować:

KROK 1: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut aż wyrosną.
KROK 2: Mąki mieszamy z żółtkami, rozczynem z drożdży i dokładamy 1-2 łyżki kefiru (tyle, ile będzie potrzebne, żeby masa była łatwa w ugniataniu). Wyrabiamy ciasto ręką przez 5-7 minut na jednolitą masę. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 5 minut, żeby wyrosło.
KROK 3: Orzechy, migdały i daktyle siekamy w blenderze (każdy składnik osobno).
KROK 4: W małym garnku podgrzewamy mleko z miodem, dodajemy bakalie a na koniec ubite białka i delikatnie mieszamy.
KROK 5: Wyrośnięte ciasto ugniatamy przez minutę, dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na prostokąty.
KROK 6: Wykrawamy trójkąty (wielkość dowolna, zależy jak duże chcemy rogaliki), nakładamy farsz na szerszą część ciasta i zawijamy.
KROK 7: Wszystkie rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy na ok. 25 minut do rozgrzanego na 180 stopni C piekarnika.
KROK 8: Lukrowanie: można zrobić z brązowego cukru i kilku kropli mleka. Posmarować nim każdego rogalika i posypać pokruszonymi migdałami. 

Z podanej porcji wychodzi ok. 15 średnich rogalików. 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)