Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

14 luty 2018
2.8 (6)

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Porcja: 2 porcje
Poziom trudności: łatwe
333 kcal / 1 porcję (300 g)

Sałatka z kaszą bulgur i fetą

Składniki:

Kasza bulgur (sucha) (75 g)
2 gałązki świeżego koperku
3 łyżki kefiru Robico 1,5% (45 g)
1 łyżka oliwy extra vergine (8 g)
0,5 główki poszatkowanej sałaty lub mix sałat (50 g)
4 oliwki (10 g)
1 dojrzały pomidor (170 g)
5-centymetrowy kawałek ogórka (80 g)
Gotowany kurczak (100 g)
2 gałązki świeżej natki
Ser Feta (20 g)
Sól, pieprz do smaku


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    111.0 kCal
  • Białko:

    8.4 g
  • Tłuszcze:

    4.05 g
  • Węglowodany:

    11.73 g
  • Błonnik:

    3.0 g

Jak przygotować:

KROK 1: Gotujemy 75 g kaszy bulgur (suchej) według instrukcji na opakowaniu.
KROK 2: Do miski nakładamy około 150 g uprzednio ugotowanej kaszy. Następnie posypujemy ją drobno posiekanymi listkami z 2 gałązek świeżego koperku.
KROK 3: W osobnym naczyniu mieszamy 3 łyżki kefiru Robico 1,5% z 1 łyżką oliwy extra vergine, doprawiamy do smaku. Przygotowanym dressingiem polewamy kaszę.
KROK 4: Resztę miski wypełniamy poszatkowaną sałatą, oliwkami pokrojonymi na ćwiartki oraz pomidorem pokrojonym w kostkę. Dodajemy również drobno pokrojonego gotowanego kurczaka, grubo posiekane listki z 2 gałązek natki oraz ser feta.
KROK 5: Sałatkę jemy na 2 sposoby - mieszamy zawartość miski lub układamy ją warstwowo (można także ułożyć ją w zamykanym pojemniku i zabrać do pracy), pamiętając wówczas, żeby sięgać widelcem także po składniki ułożone na dnie.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).