Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

17 styczeń 2018
4.5 (2)

Czas przygotowania: ok. 30 min + czas potrzebny na stężenie
Porcja: 16 kawałków
Poziom trudności: łatwe
126,6 kcal / 1 porcję (97 g)

Sernik mocno cytrusowy

Składniki:

2 waniliowe serki homogenizowane (400 g)
1 szklanka kefiru ROBICO (250 g)
2 opakowania galaretki cytrynowej (90 g)
1 opakowanie biszkoptów okrągłych     
1 opakowanie żelatyny spożywczej
1 opakowanie rodzynek


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    128.1 kCal
  • Białko:

    9.0 g
  • Tłuszcze:

    2.3 g
  • Węglowodany:

    18.7 g
  • Błonnik:

    1.2 g

Jak przygotować:

KROK 1: okrągłą tortownicę wykładamy folią aluminiową, tak aby to co do niej wlejemy nie uciekło.
KROK 2: Na dnie naszej torownicy układamy biszkopty, robimy z nich spód ciasta.
KROK 3: Rodzynki, serki i kefir mieszamy dokładnie. Gotujemy odrobinę wody i rozpuszczamy w niej żelatynę, po czym mieszamy energicznie żelatynę z masą serkowo-kefirową. Wlewamy całość do tortownicy na biszkopty i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
KROK 4: W międzyczasie przygotowujemy galaretkę cytrynową (albo pomarańczową) zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 5: Gdy galaretka już ostygnie, wylewamy ją na sernik i ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem najlepiej na całą noc.
KROK 6: Następnego dnia z pewnością wszystko już stężało i można wyjąć ciasto z tortownicy. Kroimy na kawałki i jemy ze smakiem ;)


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).