Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

18 lipiec 2018
brak

Czas przygotowania: 1 godzina + czas chłodzenia (najlepiej smakuje następnego dnia)
Porcja: 24 kawałki po 140 g
Poziom trudności: średnie
198 kcal / 1 porcję (140 g)

Sernik na zimno z owocami lata

Składniki:

ZIMNE MLEKO Robico 2% 2 litry (2 opakowania)
Jaja kurze 200 g (4 szt.)
Śmietana 12% 500 g (2 szklanki)
Masło 200 g (1 kostka)
Cukier 184 g (3/4 szklanki)
Herbatniki 150 g (30 szt.)
Maliny 70 g (garść)
Porzeczki czarne 50 g (garść)
Porzeczki czerwone 50 g (garść)
Czereśnie 50 g (mała garść)
Mięta świeża kilka listków


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    142.2 kCal
  • Białko:

    3.5 g
  • Tłuszcze:

    9.0 g
  • Węglowodany:

    12.1 g
  • Błonnik:

    0.4 g

Jak przygotować:

KROK 1: ZIMNE MLEKO Robico 2% podgrzej w garnku.
KROK 2:. W tym czasie w innym naczyniu wymieszaj śmietanę oraz jajka.
KROK 3: Wymieszaną śmietanę z jajkami przelej do ciepłego (ale nie wrzącego) mleka, zmniejsz ogień, dokładnie mieszaj i uważaj żeby nie wykipiało.
KROK 4: Ser powinien oddzielić się od serwatki ? wtedy zdejmij garnek z ognia, a ser odcedź na durszlaku.
KROK 5: Odstaw ser do ostygnięcia, a następnie umieść go w malakserze, blnederze, robocie kuchennym lub misce (jeżeli będziesz używać miksera).
KROK 6: Masło pokrój w kostkę.
KROK 7: Masło i cukier dodaj do sera i wszystko zmiksuj na jednolitą masę.
KROK 8: Na dnie tortownicy ułóż herbatniki w całości ? należy wyłożyć cały spód, więc tylko niektóre trzeba będzie pokruszyć, aby pasowały do formy (ilość użytych herbatników zależy od wielkości torownicy).
KROK 9: Masę serową wylej na herbatniki.
KROK 10: Odstaw do ostygnięcia.
KROK 11: Kiedy sernik ostygnie ułóż na nim owocami lata ? maliny, porzeczki i czereśnie.
KROK 12: Na koniec ciasto udekoruj listkami świeżej mięty.
KROK 13: Ciasto pokrój na porcje i podawaj jako deser.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).