Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

04 czerwiec 2020
4 (1)

Czas przygotowania: ok. 40-60 minut

Porcja: 4 porcje

Poziom trudności: łatwe

377 kcal / 1 porcję

Serowa zapiekanka z kalafiorem i szparagami

Składniki:

1 kalafior
250 g szparagów zielonych
300 g mięsa mielonego drobiowego
50 g sera cheddar
50 g sera gouda
1 jajko
250 ml Mleka ROBICO 3,2%
10 g oliwy z oliwek
szczypiorek
sól, pieprz, słodka papryka 


Wartości odżywcze na 1 porcję:

  • Kalorie:

    377.0 kCal
  • Białko:

    40.0 g
  • Tłuszcze:

    18.0 g
  • Węglowodany:

    12.0 g
  • Błonnik:

    0.0 g

Jak przygotować:

KROK 1: Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Szparagi myjemy i kroimy na kawałki.
KROK 2: Warzywa gotujemy razem w lekko osolonej wodzie przez ok. 6 min, a następnie odcedzamy.
KROK 3: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na nim mięso mielone przez kilka minut z dodatkiem przypraw.
KROK 4: W miseczce mieszamy jajko, mleko oraz starty ser cheddar. Doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 5: W naczyniu żaroodpornym umieszczamy warzywa, na nich mięso mielone i zalewamy sosem, z wierzchu posypujemy dodatkowo startym serem gouda.
KROK 6: Pieczemy przez ok. 25 min w 180 stopniach C, aż ser ładnie zarumieni się na górze.
KROK 7: Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. 


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (http://www.strelau.pl/).