Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

24 maj 2016
3.5 (2)

Czas przygotowania: 20 min
Porcja: 2 porcje
Poziom trudności: średni
422.5 kcal / 1 porcja (691.0 g)

Skwierczące krewetki po marokańsku

Składniki:

KEFIR Robico 1.5% 50 g (2 łyżki)
Świeży rozmaryn 2 gałązki
Czosnek 10 g (2 ząbki)
Wędzona papryka 5 g (1 płaska łyżeczka)
Szafran, jedna spora szczypta
Krewetki tygrysie 72 g (6 sztuk)
Pomarańcza 480 g (2 sztuki)
Kuskus 150 g
Kolorowa mieszanka sezonowych warzyw (np. groszek, szparagi, koper włoski, cukinia, seler naciowy, dymki, czerwone lub żółte papryki) 400 g
Czerwona papryczka chili, świeża 20 g (1 sztuka)
Świeża mięta 15 g (1/2 pęczka)
Cytryna 80 g (1 sztuka)
Granat 100 g (1 sztuka)
Oliwa z oliwek 


Wartości odżywcze na 100 g potrawy:

  • Kalorie:

    66.4 kCal
  • Białko:

    2.9 g
  • Tłuszcze:

    1.5 g
  • Węglowodany:

    12.4 g
  • Błonnik:

    1.8 g

Jak przygotować:

KROK 1: Zerwij listki rozmarynu i włóż do moździerza, dodaj obrany czosnek, wsyp szczyptę soli i utrzyj na pastę. Wymieszaj tłuczkiem 1 łyżkę oliwy, wędzoną paprykę, szafran i trochę wrzątku, uzyskując marynatę.
KROK 2: Małymi nożyczkami natnij grzbiety krewetek i usuń żyłki.
KROK 3: Pokrój 1 pomarańczę w łódeczki, przemieszaj je z krewetkami i marynatą i zostaw na 10 minut. 
KROK 4: Wsyp kuskus do miski, zalej taką ilością wrzątku, by go zakrył, przykryj miskę talerzem i zostaw, by kuskus wchłonął wodę. 
KROK 5: Drobno pokrój wszystkie sezonowe warzywa oraz chili i włóż je do ładnej salaterki. 
KROK 6: Zerwij listki mięty, kilka ładnych odłóż na później, a resztę drobno posiekaj i dodaj do salaterki.
KROK 7: Wlej sok z cytryny i drugiej pomarańczy. Dodaj kuskus, wymieszaj i dopraw do smaku.
KROK 8: Postaw dużą nieprzywierającą patelnię na dużym ogniu. Połóż na niej krewetki z marynatą i pomarańczą i smaż 4-5 minut, aż się przypieką i staną chrupiące. 
KROK 9: Przełóż je na sałatkę i przybierz ją KEFIREM Robico.
KROK 10: Przekrój granat na pół, chwyć połówkę owocu rozcięciem do dołu i uderzaj w nią łyżką od góry, aż nasionka wypadną na sałatkę, to samo zrób z drugą połówką.
KROK 11: Posyp całość pozostałymi listkami mięty i podawaj.


Smacznego w imieniu Robico życzy autorka przepisu - Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)