Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

16 styczeń 2019
5 (1)

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: średnie
401 kcal/1 porcję (235 g)

Suflet serowy

Składniki:

Zimne Mleko Robico 500 ml (2 szklanki)
Jaja kurze 200 g (4 szt.)
Mąka 50 g (5 łyżek)
Masło 60 g (1 kostka)
Ser żółty starty 125 g (8 plastrów)
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa szczypta


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    164.8 kCal
  • Białko:

    8.6 g
  • Tłuszcze:

    11.8 g
  • Węglowodany:

    6.5 g
  • Błonnik:

    0.1 g

Jak przygotować:

KROK 1: Oddzielamy białka od żółtek.
KROK 2: Na rozgrzanej patelni robimy zasmażkę z mąki i masła. Mieszając, wlewamy całe mleko. Gdy konsystencja masy będzie kremowa, zdejmujemy z ognia.
KROK 3: Dodajemy starty żółty ser (najlepiej gruyere, może być ementaler), posypujemy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy. Studzimy.
KROK 3: Dorzucamy do masy po jednym żółtku, cały czas mieszając.
KROK 4: W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy, delikatnie mieszamy.
KROK 5: Foremki smarujemy niewielką ilością masła, napełniamy masą do 3/4 wysokości.
KROK 6: Wstawiamy do rozgrzanego do 185 st. C piekarnika na 20 minut.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)