Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

27 grudzień 2017
4 (4)

Czas przygotowania: ok. 20 min
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: łatwe
122,5 kcal / 1 porcję (221 g)

Sylwestrowa sałatka gyros

Składniki:

2 piersi z kurczaka ok 500 g
2 średnie cebule czerwone 140 g
7 ogórków konserwowych 70 g
1 puszka kukurydzy konserwowej ok 200 g
1 kapusta pekińska 500 g
1 łyżka oliwy z oliwek 10 g
Kefir ROBICO 200 g
Sól i pieprz
2 łyżki przyprawy gyros
2 łyżki ketchupu 60 g


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    57.4 kCal
  • Białko:

    7.7 g
  • Tłuszcze:

    0.8 g
  • Węglowodany:

    6.1 g
  • Błonnik:

    1.6 g

Jak przygotować:

KROK 1: Wszystkie warzywa oraz pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę.
KROK 2: Mięso z kurczaka posypujemy obficie przyprawą gyros, po czym rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy i wrzucamy na nią kurczaka. Obsmażamy kosteczki z kurczaka z każdej strony aż się zarumienią.
KROK 3: pokrojone warzywa i podsmażone mięso układamy w wysokiej misce, w kolejności:
- Na samym dole mięso
- warstwę ogórków konserwowych
- warstwę kukurydzy konserwowej
- warstwę kapusty pekińskiej
- warstwę kefiru doprawionego pieprzem i solą
- odrobinę ketchupu do dekoracji
KROK 4: Całość podajemy w formie sałatki warstwowej lub wymieszanych wszystkich składników. (i tak się wymieszają ;)

Smacznego i udanej zabawy sylwestrowej życzy Dietetyk Aneta Strelau (www.strelau.pl).