Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

29 listopad 2017
brak

Czas przygotowania: ok. 40 min
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: łatwe
326 kcal / 1 porcję (330 g) 

Szpinakowa rolada z łososiem

Składniki:

Szpinak mrożony 450 g
3 jajka klasy M
2 łyżki masła
Ser twarogowy półtłusty 200 g
250 g Kefiru ROBICO bez laktozy lub tradycyjnego
1 cytryna
Sól i pieprz
Łosoś wędzony w plastrach 150 g 


Wartości odżywcze na 100 g: 

  • Kalorie:

    97.6 kCal
  • Białko:

    8.0 g
  • Tłuszcze:

    6.4 g
  • Węglowodany:

    2.9 g
  • Błonnik:

    0.9 g

Jak przygotować:

KROK 1: Szpinak podsmażyć na patelni na maśle aż woda odparuje, doprawić solą i pieprzem.
KROK 2: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka mieszamy ze szpinakiem i powoli dodajemy też pianę z białek. Całość wykładamy dosyć cienko na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 200 stopniach przez ok 20 minut. Wyciągamy do ostudzenia.
KROK 3: Twaróg ugniatamy widelcem lub mielimy (albo kupujemy już zmielony). Do twarogu dodajemy kefir, otartą skórkę oraz sok z jednej cytryny. Całość mieszamy na jednolitą masę.
KROK 4: Na rozłożony spód szpinakowy układamy plastry łososia i smarujemy cały spód gotową masą twarogową.
KROK 5: Całość zawijamy w roladę usuwając przy tym papier do pieczenia. Proces jest podobny do zwijania rolki sushi ? Roladę umieszczamy na godzinę w lodówce. Przed podaniem kroimy na plastry.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl) .