Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

26 czerwiec 2018
4 (1)

Czas przygotowania: 45 min
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: łatwe
386.7 kcal / 1 porcję (350 g)

Szpinakowe naleśniki z jajkiem sadzonym

Składniki:

Naleśniki:
ZIMNE MLEKO Robico 2% 500 ml (2 szklanki)
Jaja kurze 180 g  (3 szt.)
Mąka żytnia, typ 2000 173 g (1,5 szklanki)
Szpinak świeży 80 g
Olej rzepakowy 8 g (1 łyżka)
Sól 1 g (szczypta do smaku) 

Dodatki:
Jaja kurze 240 g (4 szt.)
Awokado 141 g (1 szt.)
Mix sałat, dowolny 80 g
Olej rzepakowy 8 g (1 łyżka)
Sól 1 g (szczypta do smaku)
Pieprz świeżo mielony 1 g (szczypta do smaku)
Sok z cytryny kilka kropel

  • Kalorie:

    113.6 kCal
  • Białko:

    5.9 g
  • Tłuszcze:

    6.1 g
  • Węglowodany:

    11.1 g
  • Błonnik:

    2.1 g

Jak przygotować:

KROK 1: W blenderze miksuj ZIMNE MLEKO Robico 2% oraz szpinak, aż uzyskasz gładką, zieloną konsystencję.
KROK 2: Dodaj resztę składników i blenduj do momentu otrzymania gładkiego naleśnikowego ciasta.
KROK 3: Tak uzyskane ciasto odstaw na 15 minut,  a po tym czasie wymieszaj.
KROK 4: Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką i z niewielkim dodatkiem oleju wlej porcje ciasta i smaż z obu stron.
KROK 5: Gotowe naleśniki ułóż jeden na drugim na talerzu.
KROK 6: W międzyczasie usmaż również na patelni z nieprzywierającą powłoką i z niewielkim dodatkiem oleju jaja sadzone. Pod koniec smażenia dopraw je do smaku szczyptą soli i pieprzu.
KROK 7: Awokado umyj, obierz, wydrąż pestkę i pokrój w półplastry. Skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.
KROK 8: Porcję naleśników przełóż na talerz, a na nich rozłóż jajko sadzone, plastry awokado oraz mix sałat.

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).