Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

16 maj 2018
5 (2)

Czas przygotowania: ok. 35 minut
Porcja: 2 porcje
Poziom trudności: łatwe
505 kcal / 1 porcję (341 g)

Tagiatelle z indykiem i groszkiem

Składniki:

1 filet z indyka (250g)
4 pieczarki (36 g)
Zioła prowansalskie
Woda (50 ml)
1 łyżka soku z cytryny (6 g)
Mrożony zielony groszek (150 g)
2 ząbki czosnku (6 g)
Maślanka Robico (120 ml)
Olej rzepakowy (20 g)
Makaron tagiatelle (200 g)
Sól, pieprz do smaku

  • Kalorie:

    148.0 kCal
  • Białko:

    12.0 g
  • Tłuszcze:

    4.0 g
  • Węglowodany:

    16.8 g
  • Błonnik:

    2.0 g

Jak przygotować:

KROK 1: Filet z indyka płuczemy, oczyszczamy, osuszamy i kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 2: Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Następnie wkładamy je do rondla, dolewamy 1 łyżkę wody i dusimy od przykryciem aż do momentu wrzenia. Na koniec odcedzamy.
KROK 3: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony czosnek oraz zioła i zmniejszamy ogień. Uważamy, żeby nie przypalić czosnku.
KROK 4: Na patelnię dokładamy mięso i obsmażamy je z każdej strony. Następnie dolewamy wodę i sok z cytryny, dusimy pod przykryciem około 5-10 minut.
KROK 5: Dorzucamy pieczarki oraz groszek. Dolewamy 2-3 łyżki wody i dusimy kilka minut aż groszek zmięknie.
KROK 6: Dodajemy maślankę, mieszamy i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy patelnię z ognia.
KROK 7: Makaron gotujemy al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i dodajemy do sosu. Wszystko mieszamy i chwilę podgrzewamy. Kiedy potrawa będzie gorąca, od razu nakładamy ją na talerze.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).