Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

20 czerwiec 2018
4 (3)

Czas przygotowania: 20 min
Porcja: 3 porcje
Poziom trudności: łatwe
354.6 kcal / 1 porcję (423 g)

Tarator - bułgarski chłodnik

Składniki:

Ogórek  600 g (4 szt.)
Orzeszki ziemne 100 g (3 garście)
Czosnek 20 g (5 ząbków)
Koperek 15 g (2 łyżki)
Natka pietruszki 15 g (2 łyżki)
Kefir Robico 500 ml (2 szklanki)
Oliwa z oliwek 16 g (2 łyżki)
Sól 1 g (szczypta do smaku)


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    83.3 kCal
  • Białko:

    3.8 g
  • Tłuszcze:

    5.5 g
  • Węglowodany:

    5.6 g
  • Błonnik:

    0.9 g

Jak przygotować:

KROK 1: Trzy z czterech ogórków obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
KROK 2: Na sicie odciskamy nadmiar soku z ogórków.
KROK 3: Ostatni (czwarty) ogórek kroimy w słupki.
KROK 4: Orzeszki ziemne miażdżymy na drobne kawałki.
KROK 5: Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
KROK 6: Koperek i natkę płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie siekamy.
KROK 7: Część orzeszków i zieleniny zostawiamy do dekoracji, resztę dodajemy do kefiru     Robico, doprawiamy do smaku szczypta soli i mieszamy.
KROK 8:  Tak przygotowany chłodnik przelewamy do miseczek, skrapiamy oliwą i dekorujemy słupkami ogórka i zieleniną.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).