Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

01 marzec 2018
brak

Czas przygotowania: 1,5 godziny (i co najmniej 4 godziny w lodówce)
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: średnie
244 kcal/ 1 porcję

Tarta herbaciana

Składniki:

Spód :
- 200 g Herbatników Jutrzenka Petit Beurre,
- skórka z 0,5 cytryny,
- 110 g masła

Krem:
- 250 ml Zimnego Mleka 3,2%,
- 1 łyżka herbaty Earl Grey,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 125 ml śmietanki 36%,
- 1 łyżka miodu,
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny,
- 100 g białej czekolady


Wartość odżywcza na 1 porcję:

  • Kalorie:

    244.0 kCal
  • Białko:

    4.5 g
  • Tłuszcze:

    15.9 g
  • Węglowodany:

    20.5 g
  • Błonnik:

    0.0 g

Jak przygotować:

Krok 1: Mleko, herbatę i skórkę z cytryny wkładamy do garnka. Podgrzewamy, ale nie gotujemy, mleko. Odstawiamy na ok. 1h do ostygnięcia.

Krok 2: Herbatniki kruszymy w blenderze. Dodajemy skórkę z cytryny i stopione masło. Blendujemy. Formę do tarty 22-24 cm smarujemy masłem. Wyklejamy masą formę, dokładnie dociskając dno i brzegi, inaczej będzie się kruszyć. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i wylewamy na dno tarty wyrównując dokładnie. Spód chowamy na 1 h do lodówki.

Krok 3: Odcedzamy mleko z herbaty i skórki. Mleko wlewamy do garnka o grubym dnie, dodajemy śmietanę, miód i żelatynę. Odstawiamy na 10 minut, żeby żelatyna spęczniała.
Po tym czasie podgrzewamy masę cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotujemy!

Krok 4: Przelewamy masę do naczynia i odstawiamy do schłodzenia. Kiedy nie będzie już ciepła można schłodzić w lodówce. Gdy będzie zimna, wylewamy masę na spód i chowamy na noc do lodówki, minimum na 4 godziny. 

Krok 5: Gotową tartę dekorujemy skórką z cytryny.