Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

29 marzec 2018
2 (1)

Czas przygotowania: 60 minut i czas na schłodzenie
Porcja: 12 porcji
Poziom trudności: średnie
360 kcal / 1 porcję

Tarta kokosowa z budyniem czekoladowym

Składniki:

Spód:

  • Herbatniki Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube (200 g)
  • Olej kokosowy (150 g) 
  • Wiórki kokosowe (3 łyżki)

Krem:

  • Zimne Mleko Robico 3,2% (1 l)
  • Cukier (200 g)
  • Skrobia ziemniaczana (60 g)
  • Kakao (60 g)

Do dekoracji:

  • Wiórki kokosowe (20 g)

Wartość odżywcza na 1 porcję:

  • Kalorie:

    360.0 kCal
  • Białko:

    5.0 g
  • Tłuszcze:

    20.0 g
  • Węglowodany:

    39.0 g
  • Błonnik:

    2.0 g

Jak przygotować:

Krok 1: Herbatniki kruszymy drobno w blenderze i dodajemy wiórki kokosowe.
Krok 2: Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku i dodajemy do herbatników. Następnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
Krok 3: Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy olejem kokosowym i wyklejamy, dokładnie dociskając masę z herbatników dna oraz boków tak, żeby się nie kruszyło (np. za pomocą szklanki). Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 4: Do garnka wsypujemy suche składniki tj. kakao, cukier oraz skrobię i dokładnie je mieszamy. Następnie wlewamy mleko i mieszamy trzepaczką.
Krok 5: Wstawiamy na mały gaz i cały czas mieszając podgrzewamy aż budyń zgęstnieje. Należy zwrócić szczególną uwagę na to, aby budyń się nie gotował, ponieważ może się przypalić. Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia i przykrywamy naczynie, żeby nie było kożucha.
Krok 6: Kiedy budyń wystygnie, w misce ubijamy masło mikserem i dodajemy po 1 łyżce budyniu.
Krok 7: Gotowy krem wykładamy na spód tarty i dekorujemy wierzch wiórkami kokosa.


Smacznego!