Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

22 marzec 2018
brak

Czas przygotowania: 60 minut i czas na schłodzenie
Porcja: 12 porcji
Poziom trudności: średnie
399 kcal / 1 porcję

Tarta mleczna z migdałami

Składniki:

Spód:
Herbatniki Petit Beurre (200 g)
Masło (100 g)
Masło migdałowe (100 g)

Krem:
Zimne Mleko Robico (1 litr),
Mąka ziemniaczana (80 g),
Cukier 200 g,
3 jajka,
szczypta soli,
Cukier wanilinowy 1 łyżeczka,
Masło 15 g,

Do dekoracji:
Płatki migdałowe 200 g


Wartość odżywcza na 1 porcję:

  • Kalorie:

    399.0 kCal
  • Białko:

    13.0 g
  • Tłuszcze:

    20.0 g
  • Węglowodany:

    41.0 g
  • Błonnik:

    3.0 g

Jak przygotować:

KROK 1: Topimy masło. Herbatniki kruszymy w blenderze. Dodajemy stopione masło i masło orzechowe. Mieszamy wszystkie składniki w blenderze.
KROK 2: Tortownicę o średnicy 22-24 cm smarujemy odrobiną masła. Masą z herbatników wykładamy tortownicę, dno i boki mocno dociskając. Spód schładzamy w lodówce.
KROK 3: Krem: jajka (w temperaturze pokojowej)! ubijamy mikserem. Dodajemy do nich cukier, cukier waniliowy, sól i mąkę ziemniaczaną. Dobrze mieszamy i ubijamy składniki. Podgrzewamy mleko. Jak będzie gorące, stopniowo dodajemy do masy jajecznej mieszając cały czas. Następnie masę wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Masa powinna zgęstnieć. Uważamy, żeby masy nie przypalić. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy.
KROK 4: Migdały prażymy na suchej patelni tak, żeby wydobyć aromat i zrumienić.
Tartę posypujemy migdałami i schładzamy w lodówce, aż masa zastygnie.

Smacznego!