Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

11 październik 2017
5 (3)

Czas przygotowania: ok. 70 min
Porcja: 8 kawałków
Poziom trudności: średnie
283 kcal / 1 porcję (227 g) 

Tarta z musem dyniowym

Składniki:

1 szklanka mąki orkiszowej typ 1850 (130 g)
1 szklanka mąki jaglanej (120 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
1/3 szklanki cukru trzcinowego (50 g)
szczypta soli
1 jajko
4 łyżki śmietany ROBICO 18% (100 g)
600 g miąższu z dyni
500 ml Zimnego Mleka ROBICO
2 jajka klasy M
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki tartego kardamonu
1/3 szklanki cukru trzcinowego (50 g)
sok z 0,5 cytryny 


Wartości odżywcze na 100 g: 

  • Kalorie:

    129.1 kCal
  • Białko:

    4.3 g
  • Tłuszcze:

    3.8 g
  • Węglowodany:

    20.8 g
  • Błonnik:

    2.3 g

Jak przygotować:

KROK 1: Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: obydwie mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli
KROK 2: do gotowej mieszanki dodajemy jajko i 4 łyżki śmietany ROBICO 18%.
KROK 3: Całość zagniatamy energicznie na dość sztywne ciasto. Rozwałkowujemy je na jeden duży placek i średnicy nieco większej niż nasza forma do pieczenia. Wykładamy ciasto na dno oraz boki formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na 15 minut do lodówki.
KROK 4: Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem, dodajemy cukier oraz przyprawy korzenne. Całość dusimy aż dynia będzie miękka. Odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 5: Dodajemy sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Jajka ubijamy i dodajemy do musu dyniowego. Ponownie blendujemy.
KROK 6: Wyciągamy z lodówki formę z ciastem i wykładamy nań cały gotowy mus dyniowy. Może wydawać się na początku zbyt gęsty, ale zgęstnieje podczas pieczenia.
KROK 7: całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut.
Przed podaniem dekorujemy orzechami i pestkami dyni lub odrobiną śmietany.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).