Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

14 marzec 2018
5 (3)

Czas przygotowania: ok. 65 minut
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: średnie
567 kcal / 1 porcję (327 g)

Tarta z łososiem wędzonym, mozzarellą i pomidorami

Składniki:

Gotowe ciasto francuskie (200 g)
5 jajek (295 g)
Maślanka Robico (100 g)
Pomidory (340 g)
Łosoś wędzony (150 g)
1 pęczek szczypiorku (25 g)
Mozzarella (185 g)
Masło (5 g)
Mąka (5 g)
5 listków bazylii (2 g)
kilka różyczek brokułów (20 g)
Sól, pieprz do smaku


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    173.0 kCal
  • Białko:

    10.0 g
  • Tłuszcze:

    11.0 g
  • Węglowodany:

    7.8 g
  • Błonnik:

    0.54 g

Jak przygotować:

KROK 1: Przygotowujemy formę na tartę. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 st.C (termoobieg) lub 180 st.C (góra-dół).
KROK 2: Zagotowujemy wodę, a następnie parzymy wrzątkiem pomidory, chwilę trzymamy je w gorącej wodzie, następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
KROK 3: Wbijamy do miski jajka, dodajemy maślankę, szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej masy.
KROK 4: Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Schłodzone ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie podsypanym mąką tak, aby było dość cienkie. Formę wykładamy ciastem, dbając o dokładne dociśnięcie ciasta do jej brzegów i dna. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą wałka usuwamy wystające brzegi ciasta.
KROK 5: Na cieście rozkładamy łososia, pokrojoną mozzarellę i wszystko posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy pokrojone pomidory i różyczki brokułów. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem i zalewamy masą jajeczno-maślankową. Dorzucamy kilka porwanych listków świeżej bazylii.
KROK 6: Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st.C (termoobieg) lub 180 st.C (góra-dół) przez około 20-25 minut, tak żeby masa jajeczna całkowicie się ścięła.
KROK 7: Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii. Możemy ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).