Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

03 maj 2019
brak

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 10
Poziom trudności: łatwe
106  kcal / 1 porcję

Terrina z wędzonym łososiem

Składniki:

Kefir Robico 200 ml (1 szklanka)
twarożek kremowy 200 g (1 szt.)
anchois100 g
wędzony łosoś w plastrach 400 g
starta skórka cytrynowa 30 g (2 łyżki)
koperek (1/3 szklanki)
kapary marynowane 100 g (1/3 szklanki)


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    106 kCal
  • Białko:

    13.9 g
  • Tłuszcze:

    4.8 g
  • Węglowodany:

    1.8 g
  • Błonnik:

    0.3 g

Jak przygotować:

KROK 1:Małą formę aluminiową wyłóż folią do żywności, tak aby jej końce wystawały dookoła na kilka centymetrów. Następnie ułóż w formie plastry łososia. Powinny zachodzić jeden na drugi.
KROK 2: Zmiksuj kefir. Oddzielnie zmiksuj twarożek z anchois. Dodaj skórkę cytrynową, posiekany koperek i połowę kaparów, wymieszaj. Następnie połącz twarożek z kefirem i delikatnie wymieszaj.
KROK 3: Przełóż 1/5 masy twarożkowej do formy. Wyrównaj i przykryj plastrami łososia. Tak samo ułóż kolejne warstwy terriny. Ostatnią warstwę masy twarożkowej przykryj ułożonymi wcześniej na dnie i bokach plastrami łososia.
KROK 4:Wystającą po bokach folią przykryj ciasno wierch terriny. Wstaw foremkę do lodówki na noc, aby terrina stężała.
KROK 5:Wyjmij i odwiń z folii tuż przed podaniem. Posyp resztą kaparów i koperkiem. 

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)