Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

21 marzec 2018
5 (1)

Czas przygotowania: ok. 45 minut
Porcja: 12 porcji
Poziom trudności: średnie
279 kcal / 1 porcję (232 g)

Tortilla z kurczakiem i sosem z limonką

Składniki:

Piersi kurczaka (1 kg)
6 placków pszennej tortilli (360 g)
Olej rzepakowy (35 ml)
Oliwa extra virgin (10 ml)
1 ostra papryczka chili (3 g)
1 limonka (100 g)
2 ząbki czosnku (6 g)
0,5  pęczka kolendry
Ser gouda (300 g)
Kefir Robico (100 g)
1 papryka żółta (240 g)
1 papryka czerwona (240 g)
Czerwona fasola w puszce (400 g)
6 dymek (120 g)
Sól, pieprz do smaku


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    120.0 kCal
  • Białko:

    12.0 g
  • Tłuszcze:

    5.0 g
  • Węglowodany:

    8.0 g
  • Błonnik:

    1.6 g

Jak przygotować:

KROK 1: Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy na kawałki. Rozgrzewamy około 20ml oleju rzepakowego na patelni, a następnie smażymy w nim piersi. Doprawiamy je solą i pieprzem.
KROK 2: Papryczkę chili, 2 ząbki czosnku, cebulę dymkę kroimy i dorzucamy do mięsa usmażonego na złoty kolor. Chwilę podsmażamy i przekładamy do miski.
KROK 3: Na tę samą patelnię dolewamy ok. 15 ml oleju. Wrzucamy pokrojone w paski papryki, dodajemy ? pęczka kolendry. Wszystko skrapiamy sokiem  z limonki i doprawiamy pieprzem i solą.
KROK 4: Paprykę przekładamy do czystej miski. Fasolę rozcieramy na desce, doprawiamy niewielką ilością soku z limonki i ok. 10 ml oliwy. Dodajemy do papryki, wszystko mieszamy.
KROK 5: Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na placku tortilli układamy ser, następnie kawałki kurczaka, paprykę z fasolą, posypujemy znowu serem i zakrywamy tortillą.
KROK 6: Przygotowane danie wkładamy na rozgrzaną patelnię, podgrzewamy z jednej strony, następnie obracamy i podgrzewamy z drugiej strony aż do momentu, kiedy ser się rozpuści. To samo robimy z pozostałymi plackami tortilli. Zdjęte z patelni tortille kroimy na trójkąty.
KROK 7: Przygotowujemy sos. Kefir przekładamy do miseczki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem dymki oraz doprawiamy sokiem z limonki.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).