Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

27 marzec 2018
brak

Czas przygotowania: ok. 95 minut
Ilość porcji: 7 porcji
Poziom trudności: średnie
Wartość energetyczna: 307.8 kcal / 1 porcję (390 g) 

Żurek wielkanocny na maślance

Składniki:

Zakwas na żurek gotowy 500 ml (2 szklanki)
Maślanka Robico 1000 ml (4 szklanki)
Włoszczyzna 270 g (przed obraniem 350 g)
Wędzone żeberka 400 g
Kiełbasa biała 300 g (3 sztuki)
Jaja kurze całe 350 g (7 średnich sztuk)
Cebula 300 g (2 średnie sztuki)
Czosnek 12 g (2 sztuki)
Liść laurowy 1 szt.
Ziele angielskie 3 ziarna
Chrzan tarty ze słoika 2 łyżki
Sól szczypta
Pieprz mielony czarny szczypta
Majeranek suszony szczypta 


Wartości odżywcze na 100 g: 

  • Kalorie:

    80.1 kCal
  • Białko:

    4.8 g
  • Tłuszcze:

    4.5 g
  • Węglowodany:

    5.9 g
  • Błonnik:

    0.6 g

Jak przygotować:

KROK 1: Maślankę Robico wlej do garnuszka i na małym ogniu doprowadź do wrzenia, żeby powstała serwatka, a następnie odcedź to, co się zetnie na wierzchu, a samą serwatkę przelej do większego garnka.
KROK 2: Włoszczyznę i cebule obierz i umyj, a wędzone żeberka pokrój na kawałki (mogą być trochę większe). Następnie umieść wszystko w garnku.
KROK 3: Do garnka z warzywami i żeberkami dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy.
KROK 4: Możesz dolać do garnka zimnej wody (jeżeli wywar okaże się zbyt gęsty) i podgrzewaj, aż wszystko zawrze - następnie zmniejsz ogień i gotuj około godziny pod przykryciem.
KROK 5: Po upływie tego czasu wywar przecedź przez sito i znów wlej do garnka, a następnie dodaj zakwas i gotuj przez kolejne 15 ? 20 min na niewielkim ogniu.
KROK 6: W międzyczasie ugotuj jajka na twardo (jajka włóż do zimnej, lekko posolonej wody i gotuj przez 8 minut od momentu zawrzenia wody), a następnie odcedź, ostudź i obierz je ze skorupek.
KROK 7: Jajka pokrój w ósemki, a białą kiełbasę w plastry.
KROK 8: Czosnek obierz, rozetrzyj z niewielkim dodatkiem soli i dodaj do zupy.
KROK 9: Zupę dopraw chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem.
KROK 10: Gotowy żurek rozlej do miseczek i do każdej dodaj kawałki kiełbasy oraz jajka.

Uwaga: twaróg otrzymany z gotowania maślanki można wykorzystać do przygotowania paschy wielkanocnej, przepis znajdziesz tutaj: http://kolosalnaroznica.pl/przepisy/wielkanocna-pascha.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).